Provocare neobisnuita – blogul neobisnuit de carte

Consider ca este destul de greu pentru o persoana sa iasa din zona de confort asa, pur si simplu. Trebuie sa exista un imbold, o situatie care cere sa se faca auzita si care sa te impulsioneze sa vrei mai mult. Frica de esec in general retine omul in a realiza anumite lucruri, desi poate la prima vedere nu par atat de imposibile chiar daca sunt conturate sub forma de provocare neobisnuita. Asa consider ca mi s-a intamplat si mie. Imi place mult sa citesc, dar am anumite probleme atunci cand vine vorba de critica si expunere, o expunere pe care TOATA LUMEA o citeste sub forma de recenzii.

Mi-am facut un blog neobisnuit de carte pe care am avut curajul sa il impartasesc cu lumea si sa accept toate “consecintele” pe care aceasta initiativa o implica. De ce neobisnuit? Pentru ca am avut curajul sa il public in engleza, cand majoritatea blogurilor din Romania erau in limba romana. Critici rele sau bune, toate au venit in avalansa spre mine, insa este o experienta ce in continuare ma incanta si ma surprinde. Nu regret decizia luata, o consider o provocare neobisnuita pentru cineva care nu are liceu sau facultate de profil (am facut mate-info si ASE), insa sunt mandra de modul in care am evoluat si de lectiile pe care continui sa le primesc inca de cand am inceput acest drum.

La baza fiecarui concept trebuie sa existe o provocare neobisnuita

36810089_1723026037810602_7727094298096697344_nInainte insa de a avea curajul pentru a apasa “LIVE” pe blog si sa diseminez vestea, am inceput sa citesc despre anumite idei care au inceput incet incet sa se miste, chiar daca inceputul nu a fost infloritor. Conteaza calatoria, nu neaparat rezultatul. Asa am dat peste pizzeria neobisnuita DODO Pizza, cu un blog DODO Pizza, la fel de neobisnuit. De ce am rezonat cu ei? Pentru ca au avut curajul sa imbratiseze necunoscutul si au avut entuziasmul necesar pentru a transforma un concept obisnuit in ceva neobisnuit. Cine a dat acest neobisnuit? Echipa. Echipa este catalizatorul si este motivul pentru care orice afacere merita fondata. Daca exista suflet, totul se poate si echipa devine unitara si solida. Evident, vorbind in cazul meu, nu am avut parte de altcineva cu care sa ma coordonez, insa am avut parte de impulsul necesar. Mi-au arata cum sa fiu consecventa si sa imi mentin telurile sus, indiferent de ceea ce cred altii sau de unele nerealizari care nu faceau decat sa ma demoralizeze daca le permiteam.

57083434_2127617300684805_2923167587904782336_n
V-am spus eu ca abordarea DODO este neobisnuita 🙂

Orice vis are un inceput  – Ramona’s Read with Love

Punctul de lansare a fost site-ul de carte Goodreads.com, unde postam recenzii in engleza. Ma simteam in largul meu scriind asa, imi dezvoltam engleza si incet incet castigam simpatizanti. Primeam like-uri si increderea imi era sporita cu fiecare comentariu pozitiv. Atunci cand incepeau autorii sa imi aprecieze recenziile, avantul devenea din ce in ce mai mare si imi doream MAI MULT. Nu cred ca am cerut mult, pentru ca o evolutie este normal sa fie dorita pe masura ce lucrurile avanseaza. Asa ca am inceput sa caut colaborari. Nu imi este rusine atunci cand spun ca am cautat anumite edituri, pentru ca voiam sa imi demonstrez mie ca pot mai mult. Nu voiam sa imi mai aleg eu titlurile, voiam ca ele sa ma aleaga pe mine. Pe masura ce aveam raspunsuri pozitive, totul mergea ca pe roate. Colaborarile erau ok, editurile erau fericite, eu capatam experienta si biblioteca era din ce in ce mai mare 🙂

Ce se intampla atunci cand iti doresti mai mult?

Asa cum au spus si cei de la DODO Pizza, frica de esec este inevitabila, insa conteaza modul in care o gestionezi si o infrunti. Cum i-am tinut eu piept? Am dorit sa evoluez si am continuat cu o provocare neobisnuita, una dupa alta. Am inceput sa scriu in limba romana. Acest lucru m-a ingrozit maxim, pentru ca engleza era un fel de masca in spatele careia ma ascundeam, zona mea de confort. Dar acum in romana ma simteam expusa si toata lumea avea acces la parerile mele. Inceputul a fost anevoios si de durata, ore in care imi verificam recenziile si eram atenta la fiecare cuvant. Cum sunt acum? Dupa aproape 2 ani de recenzii in romana sunt atat de relaxata si atat de multumita de stilul meu, inca nu inteleg de ce am avut aceasta panica. Este necesar sa treci printr-o asemenea experienta pentru a constientiza clar ca mintea umana este cea care pune oprelisti in fata unor realizari.

O provocare neobisnuita depasita impune la randul ei o alta provocare

Realizari pana in prezent?

  • Recenzii in engleza
  • Recenzii in romana 
  • Recenzii bilingve

Provocari de bifat?

  • Coordonarea unei echipe care are acelasi scop ca tine – in progress, in curs de realizare cu rezultate generoase. 
  • Intrarea in zona de content writting pentru alte subiecte in afara de carti – in progress, intotdeauna mai este loc de invatare. 

Ce ziceam sus de DODO Pizza si de munca in echipa? Spuneam ca echipa este sufletul si materializarea unui vis ce arde intens. De la un simplu recenzor de carte, am devenit team-leader-ul uneia dintre cele mai mari platforme de carte din Romania, Booknation. Nu este lauda, pentru ca nu imi atribui meritele. Echipa noastra este unitara si fiecare realizare nu este alocata unei singure persoane, deoarece fiecare se mandreste cu provocarile neobisnuite si realizarile pe masura. Coordonez 25 de fete care citesc si recenzeaza si din punctul meu de vedere suntem una dintre cele mai solide echipe de acest fel, desi atentie, nici macar nu ne cunoasteam personal, de unde si mai mare provocarea. Citim, vorbim, discutam despre carti si facem proiecte comune. Imi place foarte mult directia pe care am abordat-o si nu as schimba cursul ei pentru nimic in lume.

Stii cand este momentul psihologic de a face fata unei greutati? Cand trebuie acceptata o provocare neobisnuita? Atunci cand incredera este la cote maxime si cand nu te gandesti foarte rational la ceea ce urmeaza sa faci. De aceea am imbratisat si rolul de content writter si cred ca pana acum ma descurc destul de bine, evident mai am MULTE de invatat, insa am avut increderea si m-am avantat in ceva necunoscut, doar din pasiune.  Vorbesc despre experiente cadou, despre produse de make-up, am chiar si cateva retete urcate pe blog, iesind permanent din zona mea de siguranta si acoperind un public cat mai larg. Stiti ce a zis Dodo Pizza, daca exista suflet, totul este posibil 🙂

Alta provocare neobisnuita – comunicarea pe social media

Am spus DA si social media-ului. Facebook si Instagram au devenit cei mai buni prieteni, doua platforme ce m-au ajutat enorm si mi-au marit interactiunea cu cititorii. Carti, produse de make up, retete culinare, you name it. Aici am inceput sa organizez incet incet si concursuri, pentru a avea mai multi urmaritori. Este foarte greu la inceput pentru ca sunt constienta ca un blog ca al meu au multi, insa mesajul pe care vreau sa il transmit consider ca este diferit. “Read with love” este exact ceea ce vreau sa facem toti, indiferent de alte pasiuni sau alte activitati care ne diferentiaza. Nu vorbesc doar de carti aici, vorbeste despre placerea de a lectura un articol bun si de a savura o recenzie bine documentata, scrisa cu un anume scop.

Planuri de viitor?

Sunt destul de increzatoare in ceea de vad inainte, desi implica multa munca. Imi place ce fac, desi uneori este super obositor si acest lucru ma demoralizeaza cand nu sunt intr-o pasa buna. Dar sunt zile bune, zile rele si din pacate nu poti avea 100% succes de fiecare data. Important este sa faci cu placere, sa pui suflet si sa te bazezi pe ceea ce stii si pe mesajul pe care vrei sa il transmiti. Fie ca vorbim despre o provocare neobisnuita sau una obisnuita, publicul tau observa gradul de implicare si te rasplateste pe masura. In concluzie, luptati cu toate armele pentru ceea ce va place si nu stati niciodata pe ganduri atunci cand VOI considerati ca aveti o idee care merita expusa si promovata.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 18.

Featured image – arhiva personala. 

One thought on “Provocare neobisnuita – blogul neobisnuit de carte

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: